2024. január 22.

Iskolánk diákjai és tanárai összegyűltek, hogy megünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, melynek különleges jelentősége van hazánkban. 

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén, ezen a napon fejezte - "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt. Kölcsey Ferenc nem csupán a Himnusz megalkotója, de a magyar irodalom kiemelkedő alakja is volt. A Himnusz zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester szerezte 1844-ben, amikor a Kölcsey versének megzenésítésére kiírt pályázaton első helyezést ért el. Még ebben az évben mutatta be először a nyertes pályaművet a pesti Nemzeti Színházban.

A Magyar Kultúra Napja arra emlékeztet bennünket, hogy kultúránk gazdag örökségét ápolnunk és továbbvinnünk kell. A kultúra fogalma nem pusztán a humán műveltségre, olvasottságra, színházra, zenére terjedt ki. Az igazi tartalmát az irodalom, a költeményeink, a zene, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink és emberségünk adja. Kölcsey Ferenc szavai, melyekből született a Himnusz, örök értékeket hordoznak, és a mai napig inspirációt nyújtanak mindannyiunknak.

Az eseményen készül fényképek itt tekinthetők meg.